Monday, 17 February 2014

Resepi Ais Krim Oreo


Pernah rasa tak aiskrim oreo yang ada kat McD tu ?
rasa tak kenikmatan dia macam mana.........
semalam aku ada try wat aiskrim ni.... 
buat punya buat, ingatkan tak menjadik . rupanya menjadik jugak .

bahan-bahan yang aku guna simple jerk. 

 Susu UHT penuh krim

 Susu pekat F&N 
(ni kire amik separuh jek la. lau guna semua silap-silap kena potong kaki woo.~)

 Ovalet.
(ni pungsi dia untuk bagi keras ais tu . so agak2 la nak taruk macam mane ye . 
sesudu ke, dua sudu ke.... dah beso kan, mesti taw dah nak agak camane. huhak )

 Biskut OREO
 (hah. dan ni kira heroin la dalam bahan bahan yang telah dinyatakan diatas
. sebabnye kalau dia ni takde, bermakne dia dah tak jadikk eskerim oreo dah. dia jadi eskrim vanila . jadi kalau nak tukar biskut len , 
pastikan tajuk dia pun bertukar jadik nama eskrim yang korang tukar tu.......)

ok .
Mula-mula , kita hancurkan biskut Oreo tu dalam satu bekas. jangan hancurkan sampai lumat plak. hancur-hancur manje jerk . haha
nampak tak kehancuran dia yg ala-ala manja tu . wahahaa. 

kemudian. sediakanla blander . xnak guna blander pun takpe . kacau-kacau gtu pun boleh. tapi makan masa la. kalau buat pagi mebi tengahari pun x gebu lagi . sebab kite nak aiskrim yg gebu-gebu ala-ala baby korea gtu.. cewah....

so...aku masukkan SUSU UHT tu kat dalam blander bersama-sama susu Penuh Pekat tadi.
lupe plak nak amik gambar susu Penuh Pekat tu.

 pahtu, aku masukkan ovelet 2 sudu.
*blander la dengan berhati-hati.

 Kemudian, aku masukkan sedikit oreo yang aku hancurkan td. sedikit jer . 
bukan semua.
*blander lagi.

pahtu aku masukkan semua oreo td . jangan blanderr dah .
  just kacaw-kacaw gitu jak guna sudu.

 untuk lebih dramatik lagi, aku guna bekas yang sama semula. haha .
kemudian,  sejuk bekukan dia dalam peti ais beberapa jam sehinggala dia membeku seperti ais krim normal. haha . cam pelik jak ayat aku.


ok done. 
setelah sejuk, bolehlah terus dibaham.
ini setelah dijamah beberapa kali..

selamat mencuba.

Friday, 14 February 2014

K A S U T
Cuba letak kaki kau
ke dalam kasut aku
cuba kau rasa sendatnya
ketatnya kasut aku

dengan kasut itu cuba kau berjalan
rasakan kerikil di tapak aku
kaca bersepai yang menjamah aku
dalam kasut aku
kau dapat lihat dunia dari mata aku
dalam kasut aku
mungkin kau baru tahu 
kenapa aku jadi aku.
                                                                                                      

Thursday, 13 February 2014

JALAN-JALAN CARI BARANG












Agak-agak yang mana best buat doorgift tuk budak-budak eh ?